top of page

9 Je hoofd leegmaken

Jolien raakte geïnspireerd om haar yoga- en meditatiebeoefening te verdiepen na het lezen van het boek Running Buddha geschreven door Sakyong Mipham. Op heldere wijze beschrijft hij hoe je balans kunt vinden met hardlopen. Bij hardlopen maak je je hoofd leeg. Is hardlopen dan ook een vorm van meditatie? Sakyong Mipham beschrijft dit onderwerp in de volgende passage:

“Mensen zeggen soms: ‘Hardlopen is mijn meditatie’ . Hoewel ik begrijp wat ze ermee bedoelen, blijf ik er toch bij dat in werkelijkheid hardlopen hardlopen is en meditatie meditatie. Ze hebben niet voor niets verschillende namen. Je zegt ook niet: ‘Meditatie is mijn lichaamsbeweging’. Ik heb vergevorderde meditatiebeoefenaars gekend die in staat waren om hun meditatieve geest - de kracht en ontspanning ervan - in hun lichaam te brengen, met al zijn kanalen zenuwstelsel en spieren. Zij werden sterk, stralend en veerkrachtig. In Tibet kennen we zelfs ‘hitte meditatie’, waarbij yogi’s die in staat zijn met hun geestelijke kracht hun lichaamstemperatuur te beheersen, mediteren in temperaturen onder het vriespunt, slechts gekleed in een katoenen doek. Toch lopen zij waarschijnlijk geen marathon in minder dan drie uur.

Zo is het ook onwaarschijnlijk dat we door hardlopen verlichting bereiken, hoewel sommigen het hebben geprobeerd. De vraag is niet wat beter is - trainen van de geest of van het lichaam. Ze gaan juist samen. Ons lichaam en onze geest hebben allebei aandacht nodig. De aard van het lichaam is vorm en materie. De aard van de geest is bewustzijn. Omdat lichaam en geest van nature verschillen, verschillen ze ook in wat goed voor hen is. Beweging is goed voor het lichaam en kalmte is goed voor de geest. Als we voor onze geest en ons lichaam doen wat goed is, krijgen we daar een natuurlijke harmonie en balans voor terug. Die gecombineerde benadering maakt ons gelukkig, gezond en wijs.

Al vanaf de oudheid begrepen mensen dat ze gelukkiger zijn als de geest flexibel en het lichaam sterk is. In de moderne wereld leven we onder omstandigheden die deze mentale en fysieke balans bedreigen. We slapen minder, waardoor we vaak moe zijn. We rijden in auto’s of bussen naar ons werk, waar we uren achter elkaar in verkeerde stoelen zitten die ons rugklachten en een slechte bloedcirculatie bezorgen. De luchtkwaliteit laat soms te wensen over, waardoor we nog meer gespannen en vermoeid raken.

Vaak schieten we vanaf het moment dat we wakker worden al in de stress. Je wekker is geen al te best alternatief voor de zon die rustig opkomt. E-mail, sms, computer en televisie kunnen erg uitputtend zijn. Velen van ons voeren wegens tijdgebrek nog maar zelden een compleet en diepgaand gesprek. Zelfs ons voedsel wordt voortdurend gemanipuleerd.

Fysiek en mentaal nemen we erg veel hooi op onze vork. Om ons drukke leven aan te kunnen, moeten we goed op ons welzijn letten. Lichaam en geest zijn innerlijk met elkaar verbonden, dus heeft het onmiddellijk effect op de geest als je via sporten je lichaamsstress vermindert: de geest wordt niet meer geplaagd door het ongemak van je lichaam. Als het lichaam ontspannen en flexibel is, hoeft de geest zich daar tenminste geen zorgen meer over te maken. Zo biedt de fysieke activiteit van hardlopen ook mentale ontspanning, vooral bij grote afstanden.

Toen ik mijn eerste workshop over meditatie en hardlopen gaf, was ik verrast door het grote aantal ultramarathonlopers onder de deelnemers. Maar toen ik hun ervaring in aanmerking nam, was het eigenlijk logisch. Want waar kom je anders mee in aanraking als je een tijdje hebt gelopen dan met je eigen geest? Door regelmatig te mediteren leer je om met je geest te werken.

Hardlopen heeft betrekking op de buitenste laag, het oppervlakkige niveau van gedachten, zorgen en beslommeringen. Meditatie houdt zich niet alleen bezig met de buitenkant, maar gaat ook helemaal naar binnen toe, naar de kern. Je kunt het pad van meditatie heel eenvoudig betreden, met directe middelen. Het helpt je bij te komen van een stressvolle dag of je geest leeg te maken voordat je een belangrijke beslissing moet nemen. Of het kan je meer inzicht geven in de aard van de werkelijkheid - tot aan de verlichting toe.”

Uit: Running Buddha geschreven door Sakyong Mipham, Uitgeverij Ten Have Jolien laat in de volgende video zien hoe je je hoofd leeg kunt maken door naar binnen te gaan. Probeer het ook eens zelf. Merk je verschil?

Hoe maak je je hoofd leeg?

Meer lezen?

Wat kunnen meditatie en hardlopen voor elkaar betekenen? Lees meer in het boek Running Buddha en laat je inspireren. Bij inschrijving voor de Challenge108 kan je kiezen om het boek Running Buddha te ontvangen. Je ontvangt het boek op de dag van de Challenge108.

Sportieve groet,

Rina & Jolien


bottom of page