top of page

8 Grenzen (naar je lichaam luisteren)

Bergbeklimster Katja Staartjes beklom een aantal bergreuzen boven 8000 meter en was de eerste Nederlandse vrouw die Mount Everest beklom. Zij volbracht verder de Great Himalaya Trail, een extreme tocht van 2000 kilometer van west- naar oost-Nepal. Zij heeft het land vele malen bezocht, en was ook terplekke toen op 25 april 2015, Nepal getroffen werd door een zware aardbeving. Sindsdien zet zich in voor de wederopbouw. Lees hier haar verhaal. Katja schreef drie boeken, waaronder Lopen over de grens, Great Himalaya Trail door Nepal.

Het boek “Lopen over de grens” is een persoonlijk reisverslag over haar reis van West- naar Oost-Nepal, van het westelijke drielandenpunt naar het oostelijke drielandenpunt (beiden Nepal, Tibet (China) en India). Tijdens haar avontuur ging ze op zoek naar, soms tot aan en soms tot over haar grenzen:

“De Great Himalaya Trail volgt grofweg de grenslijn tussen de landen Nepal en Tibet. Tijdens onze voettocht staan we een aantal maal daadwerkelijk aan de grens tussen deze twee landen (en gaan we er zelfs even overheen). Maar ook op diverse andere momenten krijgen we te maken met grenzen: omstreden landsgrenzen, scheidslijnen tussen gebieden en bevolkingsgroepen, beperkingen die de natuur ons oplegt als ook armoede, de macht van geld en de grenzen van de commercialisering. En niet te vergeten onze eigen limiet.”

Doe je mee aan Challenge108, 108 zonnegroeten op het strand bij Scheveningen? Doe bij je inschrijving een extra donatie aan stichting WakaWaka! Dan maak je kans op een gesigneerde versie van het boek "Lopen over de grens" van Katja Staartjes!

Bij het inschrijfgeld voor Challenge108 is een donatie aan Stichting WakaWaka inbegrepen. Deze stichting zet de donaties om in Waka Waka Power+ lampen. De WakaWaka Power+ is een krachtige, compacte oplader èn (zak)lamp op zonne-energie. Het laadt zo goed als elk type telefoon en klein elektronisch apparaat op én geeft tot wel 150 uur veilig en duurzaam licht. Die WakaWaka Power+ doneren we aan Nepal via bergbeklimster Katja Staartjes. Zij werkt samen met de Stichting Waka Waka en zorgt dat de apparaatjes terecht komen bij getroffenen door de aardbeving. Lees hier meer over de missie van Stichting Waka Waka.

Leer je grenzen kennen!

Stel dat je tot jezelf wilt komen door een uurtje te sporten, maar je bent geblesseerd, dan kun je dus niet je hoofd lekker leeg maken! Bij yoga werk je volgens hetzelfde principe: je zorgt dat je lichamelijk en mentaal fit bent zodat je je hoofd leeg kunt maken. Hoe? Je zorgt dat je niet in de problemen komt met behulp van de ethiek-regels, door middel van de yogahoudingen zorg je voor een goede conditie (uiteraard van lichaam èn geest), je vergroot je energie met de ademhalingsoefeningen, je past oefeningen toe om te ontspannen en je traint de mentale focus. Dan ben je in goede conditie om lange tijd te mediteren, onder een boom, op de fiets of tijdens het hardlopen.

Het is dus heel belangrijk om naar je lichaam te luisteren om niet geblesseerd te raken, in plaats van naar dat stemmetje in je geest te luisteren: ‘ik wil meer, meer, MEER!’ Menig sporter raakt geblesseerd in aanloop naar de voorbereiding op een sportief doel zoals de marathon. Coaching helpt om goed aan de slag te gaan! Het is niet altijd makkelijk je grenzen te kennen. Het kan prettig zijn om wat hulp te krijgen om op een gezonde manier jouw doel te halen. Wil jij ook op een goede manier aan de slag met jouw sportieve triathlon of hardloop doel? Rina coacht beginnende hardlopers en triatleten. Kijk maar eens hier op haar website.

Sportieve groet,

Rina & Jolien


bottom of page