5 Minder blessures

Hoe lang houd je een houding plezierig en comfortabel vol?

We hebben onszelf getraind om heel lang op een bureaustoel te zitten. Of op een fiets. Of achter de tv, onderuit op de bank. In principe oefen je dan heel lang dezelfde houding. Een verkeerde houding kan voor klachten zorgen, waarvan rugklachten veel voorkomend zijn. Kijk maar eens naar de voorbeelden in het onderstaande vlog. In welke houdingen spendeer jij de meeste tijd?

Vlog van Running Buddha: In welke houding spendeer jij de meeste tijd?

Stirham Sukham Asanam

Wat zijn yogahoudingen? Patanjali beschrijft dit in de Yogasoetra’s: stirham sukham asanam, vrij vertaald: yogahoudingen zijn stabiele en plezierige condities. We kennen vier verschillende groepen van houdingen: meditatie-houdingen, ontspanningshoudingen, houdingen om fit te blijven en balanshoudingen.

Bij sommige yogahoudingen kan je je niet voorstellen dat die ooit plezierig worden, zoals diep gaan tijdens een wedstrijd ook niet altijd een pretje is. Maar daarom train je natuurlijk, om je kracht, uithoudingsvermogen en stabiliteit te vergroten en om het sporten (of mediteren) nog langer vol te houden, uiteraard mèt plezier!

Yoga kan jou als sporter dus helpen als training voor kracht, stamina en flexibiliteit, maar ook om je bewust te worden van het effect op je lichaam en geest als je jezelf uitdaagt in een bepaalde houding. Hoe ga je bijvoorbeeld om met vermoeidheid, stijfheid of pijn? Kijk ook nog eens onderstaande video over waarom Yoga helpt om minder blessures te krijgen.

Minder blessures bij het sporten. Probeer eens een uitdagende yogales bij jou in de buurt en ga met nieuwsgierigheid de effecten in lichaam en geest onderzoeken tijdens de beoefening van de yogahoudingen! Tot snel! Sportieve groet, Rina en Jolien