4 Ademhaling

We zijn aan het eind van de eerste week van de Smile & Run - Yoga Challenge! Vandaag voegen we een ritmische ademhaling toe aan de opeenvolgende houdingen van de zonnegroet. We hoeven jullie natuurlijk niet te vertellen dat ademhaling belangrijk is om te blijven leven….

Jolien: “Het valt mij op dat mensen stoppen met ademen tijdens moeilijke houdingen. Daarom roep ik vaak tijdens de yogales: blijf ademen!”

Adem is leven

We ademen de hele dag door. Dit is (gelukkig!) grotendeels een onbewust proces, maar we kunnen altijd bewust de controle over onze ademhaling nemen. Als sporter kun je aan de hand van je ademhaling de intensiteit van je training bepalen, zo kun je hardlopen op “praattempo” waarbij je nog voldoende lucht heb om te kletsen tijdens het lopen.

Lees wat de schrijver van het boek Running Buddha over ademhaling schrijft:

Leven is adem. Adem is leven. Volgens teksten over meditatie ademen we 21.600 keer per dag. Het vermogen om adem te halen houdt direct verband met onze energie en levenskracht die door ons hele lichaam circuleren. In de loop van ons leven wordt de ademhaling steeds iets minder krachtig. Wat we doen, hoe we leven, wat we eten, hoe we sporten en wat voor relaties we hebben heeft een duidelijk effect op onze gezondheid en daarmee ook op onze energie en levenskracht. De gezondheid van de adem en de manier waarop we onze ademhaling reguleren vormen een essentieel aspect van het leven.

Uit: Running Buddha geschreven door Sakyong Mipham, uitgeverij Ten Have.

Vergroten van je levenskracht!

Tijdens de zonnegroet synchroniseer je de bewegingen met je ademhaling, wat zorgt voor een ritmische en diepe ademhaling en mentale helderheid. Dit maakt de zonnegroet een goede ademhalingsoefening! In yoga heten ademhalingsoefeningen pranayama. Prana betekent adem, maar ook levenskracht. Ayama betekent vergroten. Bij ademhalingsoefeningen gaat het dus niet alleen om de opname van zuurstof, maar ook om het vergroten van je energie of levenskracht. De zonnegroet genereert prana.

Hoe synchroniseer je je ademhaling met de bewegingen? Lees hier bij welke beweging een in- of uitademing hoort of bekijk de video:

Leer de ademhaling bij je zonnegroet

Ademhaling bij de zonnegroet

 1. ADEM IN Breng handen zijwaarts omhoog en ADEM UIT breng voor je borst

 2. ADEM IN Steek handen omhoog en buig achterover

 3. ADEM UIT Handen naar beneden, buig voorover

 4. ADEM IN Stap rechterbeen naar achter

 5. ADEM UIT Linkerbeen naar achter, duw heupen omhoog

 6. HOUD VAST Zak met knieën, borst en kin naar de vloer (billen van de grond)

 7. ADEM IN Bovenlichaam omhoog (schouders naar beneden, armen niet overstrekken)

 8. ADEM UIT Duw je billen omhoog

 9. ADEM IN Rechterbeen naar voren

 10. ADEM UIT Linkerbeen naar voren, buig voorover

 11. ADEM IN Handen omhoog, buig achterover

 12. ADEM UIT Handen voor je borst

Adem in (armen omhoog) - uit (armen naar beneden) - ontspan

Herinner jij je eerste keer hardlopen?

Doe vandaag de dagelijkse portie van 6-12 zonnegroeten op je ademhaling. Het is even oefenen. Herinner jezelf dat je bij de eerste keer hardlopen waarschijnlijk ook moeite had om diep en ontspannen te blijven ademen!

Sportieve groet,

Rina & Jolien