3 De zonnegroet

Achter de wolken schuilt de zon

Soms gaan we sporten om tot onszelf te komen. We zijn onszelf even kwijt. We zijn zo druk, dat we verschuild raken achter de dikke wolken van onze gedachten. Door te gaan sporten kunnen we die wolken verdrijven, je komt weer tot jezelf en gaat stralen.

Ook de zon gaat weleens verschuild achter dikke wolken maar, zoals het gezegde luidt, achter de wolken schijnt altijd de zon. Bij yoga staat de zon symbool voor ons spirituele bewustzijn. Net als de zon ben jij er ook altijd, er zitten soms alleen wat wolken van gedachten voor!

Start de dag met de zonnegroet

We willen jullie daarom graag kennis laten maken met de zonnegroet. De zonnegroet is een effectieve manier om alles los te maken, te stretchen, masseren en om de pezen, spieren en organen in vorm te brengen.

De zonnegroet is een complete oefening, omdat het yogahoudingen, ademhalingstechnieken, mantra’s en meditatie omvat. Het is een uitstekende groep yogahoudingen om de dag mee te starten! Start de dag met 6 tot 12 zonnegroeten.

De zonnegroet heeft een vitaliserend effect op onze energie en heeft een balancerend effect op ons energiesysteem. De zonnegroet maakt je rug sterk en heeft een balancerend effect op ons metabolisme. Het stimuleert en balanceert alle systemen in ons lichaam, zoals de ademhaling, bloedsomloop en stofwisseling. Tijdens de zonnegroet synchroniseer je de bewegingen met je ademhaling, wat zorgt voor een ritmische en diepe ademhaling en mentale helderheid.

Zonnegroet bij zonsopkomst- of ondergang

De zonnegroet doe je het liefst bij zonsopkomst- of ondergang, op het meest vredige moment van de dag. Als het mogelijk is doe je de zonnegroet buiten met je gezicht richting de zon. Net als bij het sporten doe je de zonnegroet niet direct na het eten.

Kijk de video hieronder hoe je de zonnegroet doet. De uitleg is heel rustig. Eerst laat Jolien de zonnegroet zien. Schrik niet, zij is super lenig natuurlijk. Daarna laat Rina haar versie zien. Gelijkertijd krijg je wat tips voor als je iets minder flexibel bent.

PS. Hoe vaker je de zonnegroet oefent, hoe makkelijker hij gaat. Dus maak je geen zorgen. Het is eerst belangrijk de stappen goed te leren.

Hoe doe je de zonnegroet?

De zonnegroet - stap voor stap

Breng handen zijwaarts omhoog en breng voor je borst

Steek handen omhoog en buig achterover

Handen naar beneden, buig voorover

Stap rechterbeen naar achter

Linkerbeen naar achter, duw heupen omhoog

Zak met knieën, borst en kin naar de vloer (billen van de grond)

Bovenlichaam omhoog (schouders naar beneden, armen niet overstrekken)

Duw je billen omhoog

Rechterbeen naar voren

Linkerbeen naar voren, buig voorover

Handen omhoog, buig achterover

Handen voor je borst

Adem in (armen omhoog) - uit (armen naar beneden) - ontspan

Doe de volgende zonnegroet met je linkerbeen leidend!

Challenge108 workshop

Leer de zonnegroet bij Yogastudio Running Buddha

Wil je graag persoonlijke instructie en aanwijzingen? Jolien de Klein van Yogastudio Running Buddha organiseert ook drie keer een Challenge108 workshop. Dan leer je in een workshop van 60 minuten de zonnegroet. De zonnegroet maakt ook deel uit van de reguliere yogalessen.

Workshop data

Zondag 12 juni 15:00

Zondag 19 juni 15:00

Zondag 26 juni 15:00

Kosten: €10,00 per persoon

Waar: Yogastudio Running Buddha, Herenstraat 42 (ingang achterom), Voorburg

Contact: jolien@runningbuddha.nl We zien je graag! Sportieve groeten, Rina en Jolien