1 Intro Smile & Run - Yoga Challenge

Welkom bij de eerste dag van de Smile & Run - Yoga Challenge! De komende 3 weken krijg je 3x per week een mail met betrekking tot een thema gebaseerd op de kennis uit Ashtanga yoga. We beseffen dat het internet vol staat met informatie. We gaan jullie daarom voorzien van korte, heldere teksten om jullie een brede introductie te geven in wat yoga kan betekenen voor (duur)sporters.

Eerst een korte introductie-video, met de meest gestelde vragen over yoga. Waarom zou je yoga gaan doen? Moet je lenig zijn voor yoga? Is yoga alleen voor vrouwen?

Doel & motivatie

Of je nou een fanatieke wedstrijdsporter bent of een gezellige recreant, het doel bij een triathlon (of andere wedstrijd) is natuurlijk finishen. Tijdens de wedstrijd ervaren we de sfeer van samenhorigheid: iedereen heeft getraind om vandaag de finish te halen. We hebben allemaal onze eigen motivatie. Misschien sport je voor je plezier, om geld op te halen voor een goed doel of om je PR te verbeteren.

Na het sporten voelt je geest helder en vredig. Je geest is meer aanwezig. Tijdens het sporten heb je hoofd leeggemaakt door je geest moe te maken en je gedachten uit te putten. Bij Ashtanga yoga train je bewust op het leegmaken van je hoofd door je lichaam en geest te leren beheersen. Het doel van yoga is het stoppen van de stroom van je gedachten.

Hoe stop je je gedachten?

Om bij een triathlon de finish te halen ga je eerst zwemmen, dan fietsen en je sluit af met het looponderdeel. Ashtanga yoga* bestaat uit acht disciplines, (ashtanga is Sanskriet en betekent ‘acht’). Deze acht stappen van Ashtanga yoga zijn: sociale ethiek, zelf-ethiek, yogahoudingen, ademhaling, terugtrekking, concentratie, meditatie en bevrijding.

Het achtvoudige pad leidt niet tot een opgeblazen finishboog maar leidt je naar binnen, naar je ziel. Het doel is dus spiritueel en niet prestatiegericht. Yoga kan daarom gezien worden als zweverig.

Wie ben ik?

Is het zweverig om jezelf te leren kennen? Als sporter doen we een inspanningstest, gebruiken een geavanceerd sporthorloge of we kunnen zelfs onze genen laten testen om te ontdekken waar onze aanleg ligt, dit alles om antwoord te vinden op de vraag: wie ben ik?

Leer je jezelf kennen door in de spiegel te kijken of onder je oksels te ruiken? Wie jij bent zit in jóu, beste sporter in hart en nieren. Bij yoga overtuig je je geest om contact te maken met je binnenwereld. Je traint je geest om jezelf te leren kennen.

Wie zijn wij?

De Smile & Run - Yoga Challenge wordt je aangeboden door Rina Zijgers & Jolien de Klein. Zij kennen elkaar via de triathlonwereld. Ze strijden allebei mee in de Eredivisie Triathlon. Rina & Jolien zijn allebei enthousiaste duursporters, nieuwsgierig naar de wereld om hen heen en gedreven om zichzelf te ontwikkelen.

Even voorstellen.. Jolien

Op de foto links zie je Jolien de Klein (33). Na een aantal jaren in de textielwereld is Jolien omgeschoold tot yoga docente. In Nepal bestudeerde ze de teksten van Patanjali bij haar goeroe Dr. Chintamani. Ze geeft les bij haar eigen yogastudio in Voorburg die ze heeft vernoemd naar het boek “Running Buddha” van haar inspirator Sakyong Mipham.

Even voorstellen... Rina Dit is Rina Zijgers (36). Rina is afgelopen jaren al drie keer Nederlands kampioen triathlon geworden met haar team van Hellas. Ze is opgeleid tot Mental Coach en begeleidt sporters. Daarnaast blogt Rina via Smiles Around the Globe over haar passie (duur)sport, voeding, en reizen. Rina is puur en eerlijk. What you see is what you get. Binnenkort gaat Rina op wereldreis om te kijken of ze nog meer dromen waar kan maken.

Namasté!

We hopen je live te ontmoeten bij de Challenge108 op zaterdagavond 2 juli. Je kunt je nog inschrijven op challenge108.nl

Sportieve groet,

Rina & Jolien

P.S. Namasté betekent: mijn ziel begroet jouw ziel. * Ashtanga yoga stamt van de filosofie van Maharshi Patanjali (2e-3e eeuw v. Chr.). Hij verzamelde 195 teksten die zijn gebundeld in de Yogasoetra’s. Ashtanga yoga wordt ook wel de Koning van de Yoga genoemd.